Petek (Radyatör) Vanası Neden Su Akıtır ? 0536 859 85 05
Petek vanası (radyatör) vanası neden su akıtır ? Petek vanası neden su kaçırır ? yada petek vanası neden su damlatır ?
Kullandığımız radyatör vanaları ısınmaya başladığında yada soğumaya başladığı zaman yada açma , kapatma esnasında su damlatmaya neden başlar ?
Petek Vanası Neden Su Damlatır ?
Petek vanası bir çok etkenden dolayı su damlatır su damlatma nedeni ise başta rekor bağlantıları başta olmak üzere .eşitli sebeplerden oluşur.
Radyatör Vanası Neden Su damlatıyor ?
Radyatör vanası sonuna kadar açıkken su damlatıyor yada vana kapalı ilen su damlatıyor ise kalorifer vanası arızalı yada bozuk olabilir.
Petek Vanası su damlatırsa ne olur ?
Kalorifer sisteminde basınç düşer. su takviye etmek gerekir.
Vanadan paslı su akıyorsa çürüme ve delinme riski vardır suyu boşaltmak ve en kısa sürede değiştirmek gerekir.
Petek vanaları su akıtıyor ise kalorifer peteği vanası su kaçırıyor ise bunu ivedi çözdürmelisiniz. Hemen firmamızı arayın, ustalarımız gönderelim. Petek bakımları aksatılmadan her sene yapıldığı takdirde, vanadan su akması gibi problemler yaşamazsınız. Çünkü petek bakımı yapılması demek petek vanalarının da kontrol edilmesi demektir. Petek bakımı yapıldığı zaman vanalar açıp kapatıldığı için akıtan vana var ise değiştirilmesi gerektiğini size söyleriz. Peteklerin içindeki kireç ve bilhassa pas tabakalarının cihazla temizleriz. Bu hizmeti verdiğimizde petek vanalarını kontrol edip arızaları gideririz.
Radyatör Vanası Su damlatma testi Nasıl Yapılır ?
Vananın etrafını kurulayın ve bir kağıt havlu yada bez ile rekor bağlantıları başta olmak üzere dikkatlice silin su damlaları rekordan geliyorsa sıkmanız kafi gelebilir.
Vana başlığı ve petek vanasının gövdesinden geliyor ise vanayı değiştirmek en iyi seçenektir.
Radyatör Vanası Nedir ?
Radyatör vanaları, bir radyatörden geçen sıcak su veya buhar akışını kontrol ederek ısı çıkışını düzenler. Her radyatörün su girişine takılırlar ve manuel olarak ayarlanabilir veya otomatik olarak değişecek şekilde ayarlanabilirler.
Radyatör nedir ?
Radyatör, ısı eşanjörlerinin bazı tipleri için kullanılan genel bir terimdir. Radyatörler otomobil, binalar ve elektronikte kullanılırlar.
Peteklerde Neden İki vana bulunur ?
Her petekte sıcak su girişi ve su çıkışı olacak şekilde iki vana olur. Bu vanalardan sıcak su girişi genellikle üstte yer alır. Kalorifer petek vanalarının ikisi de altta ise sağdaki sıcak su girişi, soldaki ise su çıkışıdır.Petek vana ayarı yapılırken su çıkış vanasının tam olarak açık konumda olması gerekir.
Radyatör Vanası Çeşitleri
Başlıca iki tür radyatör vanası vardır: manuel ve termostatiK radyatör vanlarıdır.
Manuel Radyatör Vanaları Bu vanalar geleneksel musluk vanaları gibi çalışır ve radyatörden gelen ısı çıkışını düzenlemek için manuel ayar gerektirir. Tasarım ve işlev açısından basittirler ve vanayı istenen ısıtma seviyelerine çevirerek sıcaklığı kontrol etmenizi sağlarlar.
Termostatik Radyatör Vanaları (TRV’ler)TRV ‘ ler daha gelişmiş olup, odanın sıcaklığına göre sıcak su akışını ayarlayan dahili bir sensöre sahiptir. Bir kez ayarladığınızda TRV, ısı seviyesini sabit tutmak için otomatik olarak açılıp kapanarak istenen oda sıcaklığını korur, bu da konforu ve enerji verimliliğini artırır.
Radyatör Vanalarının Faydaları Enerji Verimliliği
Radyatör vanalarını, özellikle de termostatik olanları kullanmanın birincil faydalarından biri enerji verimliliğidir. Isı akışını ihtiyaç duyulan yere ve zamana göre ayarlayarak enerji israfını önemli ölçüde azaltabilirsiniz. TRV’ler, oda ayarlanan sıcaklığa ulaştığında ısı beslemesini azalttığı için özellikle etkilidir.
Maliyet TasarrufuEnerji verimliliğinin doğrudan sonucu maliyet tasarrufudur. TRV ‘lerin sunduğu hassas kontrol sayesinde ısıtma sisteminiz daha az güç tüketir ve zaman içinde ısıtma faturalarınızı önemli ölçüde düşürür.
Geliştirilmiş Konfor
Her bir radyatörün ısı çıkışını kontrol edebilme özelliği sayesinde, farklı odaların sıcaklığını bireysel tercihlere göre özelleştirebilirsiniz. Bu, evinizdeki her odanın ideal sıcaklıkta olabileceği ve genel konforu artıracağı anlamına gelir.
Motorlu Radyatör Vanaları
En gelişmiş tip olan motorlu radyatör vanaları, vanayı açıp kapatan bir elektronik motor tarafından kontrol edilmektedir. Bu valfler, belirli bir sıcaklığı korumak için programlanabilir ve bir akıllı telefon uygulaması veya başka bir cihaz kullanılarak uzaktan kontrol edilebilir. Motorlu vanalar, en verimli radyatör vanası türüdür ancak diğerlerine göre daha pahalıdır.
Petek Vanası Su Damlatma sorunu – Belirtileri ve nedenleri ?
Soğuk havalarda evlerin ısınmasını sağlayan kalorifer petekleriyle ilgili çoğu zaman istenmeyen sorunlar karşılaşabiliriz. Bu sorunlar başında ise petek vanasının su damlatma arızası gelir. Bu arızanın ortaya çıkması sonrasında hem peteklerinizin ısınması engellenir hem de evinizin su basma tehlikesi ortaya çıkar. Peki, petek vanaları neden su akıtır? Petek vanalarının su kaçırmasının nedenleri nelerdir?
Eğer siz de “petek vanası su damlatıyor” sorunu ile karşılaştıysanız, bu içerik sayesinde sorunun temeli, nedenleri ve çözümleri hakkında en doğru bilgiyi alabilirsiniz.
Petek Vanası Su kaçırıyor Ne yapmalıyım ?
Petek vanası su kaçırıyorsa vanayı tam kapatın ve altına bir kap koyun sonrada suyu boşaltın ve değişim işlemi yaptırın.
Petek Vanasının Su Damlatması / Su Sızdırması Nasıl Anlaşılır?
Kalorifer petek vanalarının su damlatması ya da sızdırması çoğu zaman gözle görülebilen bir arızadır. Özellikle vananın altından ya da yanından sürekli bir su sızıntısı olur. Petek vanası su damlatıyorsa altına kap ya da kova koyarak şiddetini de ölçebilirsiniz.
Buna ek olarak kolay fark edilmeyen vana sızıntısı arızasıyla da karşılaşabilirsiniz. Bunun için arızanın yaşandığı parçanın zemine en akın yerini kontrol edin. Su sızıntısından kaynaklı kabarma vb. şeyler ortaya çıkabilir.
Neden Kalorifer Petek Vanası Su Damlatıyor?
Petek ya da diğer adıyla radyatörlerin su akıtmasının birçok nedeni olabilir. Ancak bütün nedenlerin başında “bakımsızlık” gelir. Bakımı düzenli olarak yapılmayan kaloriferler, ısınma başta olmak üzere içeriğimizin de konusu olan vanadan su kaçırma probleminin ortaya çıkmasına neden olur.
Petek Vanası Su Damlatmasının Nedenleri?
- Petek Vanası Gevşeme Sorunu
- Petek Vanası Yanlış Montaj ve Ayarı
- Petek Vanası Contasının Yıpranması
- Petek Vanasının Kireçlenmesi
- Petek Vanasının Fiziksel Hasar Görmesi
- Petek vanasının aşınması ve petek vanasının sıkışması
- Basın değişimi vanayı sonuna sonuna kadar açma ve sonuna kadar kapata durumda sistemdeki basınç değişimi ile vana su sızıntısı ve damlatma yapabilir
- Kalitesiz ürün kullanımı, kalitesiz ürünler su akıtma ve damlatma ihtimali her zaman fazladır.
Gelin şimdi biraz daha detaya inelim ve petek vanalarından su gelmesinin nedenlerini biraz daha yakından inceleyelim.
1. Petek Vanası Gevşeme Sorunu
Bakımı yapılmayan kalorifer petekleri zaman içerisinde diğer çalışan aksamın arıza çıkarmasına neden olur. Bunlardan öncelikli olanı petek vanasının gevşemesidir? Zaman içerisinde petek vanası gevşer ya da yerinden oynar. Oluşan boşluk sebebiyle de petek su damlatır.
2. Petek Vanası Yanlış Montajı ve Ayarı
Petek vanası su damlatıyor ise bunun bir başka nedeni de yanlış montaj ve ayarıdır. Tesisatçı tarafından takılırken ya da sonradan ayarlaması yapılırken hatalı bir işlem uygulanmış olabilir. Bundan dolayı petek vanasının contası sıkışabilir, bozulabilir ve su kaçağına neden olabilir.
İşinin ehli, güvenilir ve profesyonel ustaların bulunduğu firmalarda bu tarz problemlerle karşılaşmazsınız. Siz de bu vb. sorunların ve çözümü için sitemize üye olun. İstediğiniz gün ve saatte ustalarımız kapınıza gelsin. Detaylı bilgi için;
“Radyatör (Petek) Vanası Arızası”
ya da
“Radyatörden Su Damlama Arızası” hizmet sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
3. Petek Vanası Contasının Yıpranması
Kalorifer petek vanasının su damlatmasının bir diğer nedeni de contaların yıpranmasıdır. Tam performans çalışmayan ve contalar zamanla aşınır. Sorun çözülmedikçe aşınmanın seviyesi artar ve bu nedenle su sızıntısı çıkar.
4. Petek Vanasının Kireçlenmesi
Evimizde birçok tesisatın bozulmasının nedeni kireçlenme, aynı şekilde petek vanalarının bozulmasının önemli nedenleri arasında… Bakımı yapılmayan ya da kalitesiz malzemeden yapılan petekler, içerisinde yer alan suyun sertliği sebebiyle kireçlenir. Bu kireçlenme petek vanalarına da sıçrar. Budan dolayı petek vanası tıkanır ve su sızdırmasına neden olur.
5. Petek Vanasının Fiziksel Hasar Görmesi
Petek vanası su damlatma problemi sadece bakımsızlıktan ortaya çıkmaz. Bunun yanı sıra fiziksel darbeden dolayı da su sızıntısı sorunu ile karşılaşılabilir.
Petek Vanası Su Damlatması Nasıl Önlenir?
Petek vanası su damlatıyor ve ne yapacağınızı bilmiyorsanız endişelenmeyin. Ortaya çıkan arızayı önlemek için yapmanız gereken işlemler şöyle;
✅ Petek Vanasını Düzenli Olarak Kontrol Edin
Petek vanasından su sızıntısı sorunu ile karşılaşmamak için periyodik olarak bakımlarını yaptırın. Yapılan her kontrol sonrasında eğer gevşeme, aşınma, kireçlenme ya da fiziksel hasar varsa bunları hiç vakit kaybetmeden tamirini sağlayın.
✅ Petek Vanasını Anahtar ile Sıkın
Petek vanasının su damlatmaması için bir başka yapılacak işlem vanaların iyice sıkılması. Eğer radyatörün vanasında boşluk yada hareketlilik varsa bunu bir anahtar yardımıyla sıkın.
✅ Petek ve Vanayı Temizleyin
Kış mevsiminde kullanılan yaz mevsiminde ise pasif halde olan peteklerde bir süre sonra kireçlenme kesinlikle oluşur. Bunun önüne geçmek için evinizde de bulunan limon ve sirke gibi asidik maddelerle yıkama gerçekleştirin.
Basit yöntemlerle sorun çözülmüyorsa profesyonel destek almanızın vakti geldi. Petek temizliği alanında işin ehli ustalardan güvenilir hizmet için her zaman yanınızda. Hemen “Radyatör (Petek) Temizliği Usta Hizmeti” sayfasını ziyaret et, üye ol ve randevu al! İstediğin gün ve saat usta kapında!
✅ Petek Vanasını Değiştirin
Petek vanasının contası yıpranmış veya hasar görmüşse, bunu değiştirmeniz gerekir. Bunun için petek vanasını söküp yeni bir conta ile değiştirebilirsiniz. Eğer petek vanası tamamen kırılmışsa, bunu da yeni bir petek vanası ile değiştirebilirsiniz.
Pek çok insan ısınma ihtiyacını karşılamak için radyatörleri tercih ediyor. Radyatör, konforlu ve enerji verimliliği yüksek bir ısıtma performansı sunduğundan pek çok mekân için ideal bir seçenek olarak öne çıkıyor.
Doğru Radyatör Vanası Nasıl Alınır?
Seçtiğiniz radyatör vanasının tipi ve ebadı mevcut boru tesisatınızdan ve radyatör seçiminizden çok fazla etkilenecektir, ancak bu kişisel tercihlerinize bağlıdır. Eviniz için en iyi radyatör ve vanayı aldığınızdan emin olmak için evinizi ve yaşam tarzınızı değerlendirebilen profesyonel bir ısıtma mühendisiyle iletişime geçmenizi öneririz.
Petek vanası değişimi Nasıl Yapılır
Ev ya da işyerinde kullanılan radyatörün performansı, seçilen radyatör vanasıyla doğrudan ilgilidir. Her radyatör, musluk suyuna etki eden ve ne kadar ısı verildiğini kontrol etmenizi sağlayan bir çift radyatör vanasına ihtiyaç duyar. Bu radyatör vanalarından biri radyatöre giren sıcak su miktarını kontrol ederken, diğeri (kilitleme valfi olarak bilinir) radyatörün ne kadar ısı yaydığını kontrol ederek sistemi dengeler. Radyatör vanalarının tümü, kullanıldıktan bir süre sonra ömrünü tamamlar ve bunun sonucunda da su damlatmaya başlar. Bu tür bir problemin iki farklı çözümü bulunmaktadır. Bunlardan ilki; eğer su kaçağı salmastra sürgüsünün olduğu yerden ise salmastranın değiştirilmesidir. Ancak bazı durumlarda radyatör vanası salmastra değişimi yeterli gelmez ve sorun yaşanmaya devam eder. İşte böyle durumlarda radyatör vanasının komple değiştirilmesi gerekir. Peki radyatör vanası nasıl değiştirilir? Radyatör kullanan kimselerin radyatör vanası değiştirmeyle ilgili bilgi sahibi olması oldukça önemlidir. Radyatör vanası değişimi konusunda ihtiyacınız olan tüm bilgileri ve gerekli tüyoları sizler için derledik. Radyatör değişimiyle ilgili merak ettiklerinizi yazımızda bulabilirsiniz.
Radyatör Vanası Montajı
Radyatör vanası monte etmeden önce rakor kısmını çıkartıp önce rakorunu monte etmeliyiz. Ucunu kendirleyip ya da teflon bantlayıp radyatöre alyan anahtar ve kurbağacık vasıtasıyla sıkıştırırız. İçleri altıgen ya da çentiklidir. Alyan seçimini tam yapmalıyız aksi takdirde özelliği kaybolmakta ve ileride yapılacak tamirat veya değişimde problem oluşturabilmektedir.
Rekorun montaj işleminden sonra boruda monte edilmiş olan vananın gövde kısmını hiçbir şey sarmadan rakora takarız ve kurbağacık yardımıyla sıkıştırırız. Fazla sıkıştırmamaya dikkat etmeliyiz yoksa çatlayabilir. Bu işlemleri yaparken mümkün olduğunca ağzı açık yada kurbağacık kullanmalıyız aksi takdirde boru anahtarı zarar verebilmektedir.
Radyatör vanası iç ayarı yapmak için öncelikle vanayı kapağından başlayarak sökmek gerekli. Salmastra grubu sıkma somunu gevşetilerek istenilen şekilde iç ayarı yapılır ve tekrar sıkıştırılır.
Petek Vanası Su Damlatma Arızası Nasıl Tamir Edilir?
Yazımızın içerisinde hem petek vanası su kaçırma arızasının nedenleri ve bu arıza için evde uygulanabilecek basit yöntemlerden bahsettik. Ancak sorun bu basit yöntemlerle çözülecek durumda değilse profesyonel ekiplerden yardım almanız daha iyi olacaktır.
Öyle ki, su sızıntısını engellemek için radyatör tesisatının içerisinde suyun tamamen boşaltılması hatta radyatörün yerinden tamamen sökülmesi gerekebilir. Bu da hem yetkinlik hem de zaman gerektiren bir iştir.
Arızayı yaşayan kişi ya da işin ehli olmayan ustalar tesisat üzerinde çalışma yapabilir. Ancak işlem sırasında yaşanacak bir aksilik daha büyük sorunlara da sebebiyet verebilir. Bir de yapılan yanlış işlemin hatalı ya da eksik olması durumunda işçilik garanti kapsamında değilse hem paranız, hem zamanınız hem de evdeki hasarın boyutu daha da can yakar hale gelebilir. Bu yüzden kurumsal firmalarda çalışan usta ekiplerini tercih etmelisiniz.
Profesyonel Usta Hizmeti & 1 Aylık İşçilik Garantisi
Tüm müşterilerin en iyi ve en güvenilir hizmeti alabilmesi için üzerinden alınan hizmetlerde 1 ay boyunca işçilik garantisi veriyoruz. Detaylı bilgiye “Garanti Politikaları” sayfasından ulaşabilirsiniz.
Sık Sorulan Sorular
Petek vanası su damlatıyorsa ne yapmalıyım?
Öncelikli olarak su kaynağını kesinlikle su kaynağını kapatmalısınız. Sonrasında kontrol etmelisiniz. Ek olarak profesyonel yardım almalısınız.
Petek vanası kendim tamir edebilir miyim?
Eğer sızıntılar ve sızıntıya sebep olan sorun küçükse kendiniz çözebilirsiniz. Ancak büyük sorunlarda uzman bir tesisatçıdan destek almalısınız.
Vananın contalarını ne sıklıkla değiştirmeliyim?
Contaları her 1-2 yılda bir düzenli olarak kontrol etmeli ve problem yaratacağını düşünüyorsanız değiştirmelisiniz.
Petek vanasını değiştirirken su kesintisi olur mu?
Evet, petek vanası değişimi sırasında su kesintisi olabilir. Bu nedenle işlemi uygun bir zamanda planlamak önemlidir.
Profesyonel yardım almak neden gereklidir?
Tesisat işleri karmaşık olabilir ve yanlış müdahale daha büyük sorunlara yol açabilir. Profesyonel yardım, sorunun doğru ve kalıcı şekilde çözülmesini sağlar.