GSM: 0536 859 85 05 Etlik / ANKARA

Kanalizasyon havalandırması Nedir? Ne işe yarar ?

kanalizasyon havalandırma : Gider borularının ve kanalizasyonunda oluşan  gazların ve kirli hava ile kokuların atmosfere  ulaşmasında  kullanan sistemdir.

Kanalizasyon havalandırma şaftı, uygun hava akışını sağlayan, kanalizasyon gazı birikmesini önleyen ve kanalizasyon sistemi basıncını koruyan bir tesisat sisteminin ayrılmaz bir parçasıdır. Dizaynı, drenaj sistemindeki hava ve gaz akışını etkili bir şekilde yönetmek için hava dinamikleri, termal konveksiyon ve yerçekimi prensiplerinden yararlanır. Etkili çalışması için uygun kurulum ve yapı yönetmeliklerine uyulması esastır.

Kanalizasyon (Rögar) Havalandırma

Kanalizasyon ve rögar  havalandırması bulunmayan  binalarda ve ev ile işyerlerinde   kanalizasyon kokusu  yayılması şikayeti fazladır.

Kanal görüntüleme

Kanalizasyon Havalandırması Ne işe Yarar

Gider borularındaki ve kanalizasyondaki sıvıların  hava basıncı ile  akışını hızlandırır ve  sürtünmeyi azaltır. Kanalizasyon ve Rögardaki   Metan gazı oluşumu azaltır. Yanıcı olan metan gazının sıkışmasını ve patlamasını önler.

ankara kanal açma

Havalandırma  Borusu

Genellikle Çatı içinde ve üstünde yada bina havalandırma bölümde bulunan havalandırma  borusu gider borularını havalandırır ve  bu sayede  tuvalet, mutfak,  banyo gibi alanlarda  pis koku oluşmasını engeller.

Kanalizasyon Havalandırma yapımı

Kanalizasyon havalandırması bulunmayan yapılarda  nem ve kokuların yayılması ve yaygınlaşması sıkça rastlanan bir durum olduğu gibi  tuvalet ve lavabo ile banyo giderlerinde kullanılan  suların ise ağır ağır tahliye olması ve  gider tıkanıklığı yaşama sıklığı  ön plana çıkmaktadır. 

Kanalizasyon havalandırma  Yapımı  işinde deneyim sahibi  ekibimiz  çatıda ve Rögar  etrafında  yada içinde havalandırma boruları ve  rüzgar gülü   ve Es havalandırma   havalandırma sifonu  gibi  bir çok  havalandırma  çözümü üretmektedir.

Kanal Havalandırma  Çözümleri

Atık suların  yaydığı  kokuları ve zararlı gazları tahliye etmek için ekonomik ve kalıcı  havalandırma çözümleri   üreten firmamız Tuvalet, banyo, ve mutfaklarda  oluşan  lağım kokusuna engel olmakla birlikte .   Atık suların hızla ve sorunsuz  yaşam alanından kanalizasyona hızla  ulaşmasını sağlıyoruz.

Evde Lağım Kokusu Neden Oluşur ?

Evlerde lağım kokusu olmasının üçüncü bir sebebi ise binalardaki havalandırma boşluklarıdır. Bu boşluklar tuvalet ve banyoların hava alması için tasarlanmış boşluklardır. Yine bazı bilinçsiz davranışlardan dolayı buralardan atılan atıklar zamanla koku yapar. Lağım kokusu olarak şüphelendiğiniz koku aslında komşunuzun bebek bezleri attığı havalandırma deliklerinden geliyor olabilir.

Tam olarak lağım kokusu olmasa da lağım kokusuna çok benzeyen bir kokuda banyo giderlerinden gelebilir. Çünkü banyo banyo giderlerinin başlangıç noktaları çoğu zaman körüklü borulardır. Bu borular tuvalet gider borularından çok daha dardır. Her ne kadar bu borulardan sadece su geçiyor gibi düşünsek de durum aslında öyle değildir. Banyo giderlerinde biriken saçlar ve kıllar zamanla kıkırdak boru içinde birikir ve sürekli ıslak ve nemli kalan bu yüzeyde kötü kokuya sebep olur. Bu koku her ne kadar lağım kaynaklı olmasa da lağım kokusuna çok yakın kokulardan bir tanesidir.

Tıkanma kaynaklı olmayan lağım kokularından bir tanesinin de aşırı yağmurlar olduğunu belirtmiştik. Logarların patlayıp  kanalizasyondaki suyun yükselmesi ve binanın ana gider ağızlarına gelen suyun yağmurun durması ile çekmesini beklemek gerekir. Ancak yükselen bu su özellikle alt dairelerin tuvalet borularından geri gelecek kadar ciddi durum oluşturuyorsa su tahliye motorları ile suyun tahliye edilmesi gerekir.

Havalandırma  Bacası (menhol )

Havalandırma bacası  bina parseli içinde bulunan Rögarın  diğer adıdır. Rögar içinde biriken  atıkların kötü kokusunun evlere girmesini önlerken  kanalizasyondaki sıvı ve atıkların  hav akımı ile  tahliye  etmeye yarar.

kanal temizleme

Kanalizasyon ya da lağım döşemi, pis ve atık suların özel kanallar aracılığıyla toplanıp atılmasını sağlayan altyapı sistemidir. Bu kanallarda künk ya da büz adı verilen kalın borular kullanılır. Atık karasugri sulağım suyuyağmur suyu taşınır.

Ayrıca bunların bir zarar görmesi (delinme, yanma, kırılma, patlama ) sonucunda etrafa kötü koku yayılabilir. Yani kanalizasyon borularının çok sağlam olması lazımdır.

Kanalizasyon hatları genellikle 1/2 dolulukta 2fps hızla akacak şekilde tasarlanır. Asgari akış hızı, boruların temiz kalmasını sağlar ve katı madde birikimini engeller. Bina içi sistemlerde eğim %1 ile %2 arasında olmalıdır. Bina dışındaki sistemin uç (dış) noktalarındaki borular, en az %1 eğimle tasarlanmalıdır. Bu uç noktalardaki borularda az akış olacağından, %1 eğim, boruların temiz kalmasına yardımcı olur.

Yatay eğrilikli borular pek istenmese de bazı durumlarda gerekli olabilir. Böyle durumlarda, boru düzmüş gibi hesaplanır ve gerekli minimum eğime %50 eklenir. Böylece, borunun eğriliğinden kaynaklanan hidrolik enerji kaybı dengelenmiş olur.

Menhol bağlantılarında, aynı çaplı borular bağlanırken, akış yönünde aşağıda kalan boru, yukarıdaki borudan en az 0,025 m daha alçak konulmalıdır. Eğer, boru çapı değişiyorsa, boruların çapının %80’ine karşılık gelen yükseklikleri eşleştirilmelidir.

Kanalizasyon ağının bulunmadığı yerlerde genellikle lağım çukuru kullanılır.

Rögar kapağıkanalizasyon ve diğer su giderlerini için belli aralıklar ile açılmış olan özellikle içerisinde gelen ve giden akıntıların yönünü değiştiren çoğunlukla silindir veya dikdörtgen şekillerde açılan, tıkanmalar sırasında müdahale edebileceğimiz yeraltı boşluklarına kapatılan kapaktır.

 

 

  

 

Call Now Button